Fanakoftens opprinnelse

Lagre(5)

No account yet? Register

Fanakofte er en mønsterstrikket genser eller jakke, vanligvis i to farger med bunnmønster av striper og lus, sjakkruter nederst på bolen og ermene; åttebladsroser langs skuldrene og øverst på ermene.

Fanakoften, som er en av de mest solgte norske strikkemodellene til ski- og fritidsbruk, bygger på en strikketrøye som hørte til den tradisjonelle hverdagsdrakten for menn i Fana. Den eldste bevarte Fanatrøyen er fra 1880-årene.

I boken «Koftearven» av Annemor Sundbø kalles disse koftene «stripetrøyer».

Stripetrøyer var ofte brukt under marineuniformer, men ellers som undertrøyer av sjøfolk langs hele kysten i Europa. Likevel ble det Fana utenfor Bergen som kom til å gi plagget navn, etter hvert somd et ble strikket inn lus i stripene, sjakkruter på mansjettene og åttebladroser på skulderpartiet.

På første del av 1900-tallet kom trøya i oppskriftsform og ble svært populær over hele landet. Trøya ble både jakke og genser, og det hvite feltet neders på bolen ble erstattet av vrangbord i bunnfargen, eller en ca 10 cm bred kant med sjakkruter. Kilde: Koftearven, Annemor Sundbø

Dersom du søker på «Fana» i søkefeltet i oppskriftsarkivet, vil du få opp alle oppskriftsvariantene som er registrert i dette arkivet!

You are currently viewing Fanakoftens opprinnelse